KONSUMENT-KOMPASSEN Q2

NY RAPPORT 23 APRIL:

Vad, var, varför – och varför inte – handlar svenska konsumenter begagnade produkter? I Konsumentkompassen Q2 2024, som släpps den 23 april, tittar vi närmare på den allt starkare cirkulära trenden. Vi mäter också konsumenternas upplevda köpkraft det kommande kvartalet, kartlägger trendade produktkategorier och lyfter fram intressanta röster inom branschen.


Registrera dig för att ladda ned Konsumentkompassen Q1 och få den kommande rapporten direkt i din inbox.


Detta är Konsumentkompassen

Det finns gott om information och rapporter om hur handeln presterade förra kvartalet eller året, men den ombytliga marknaden gör det otroligt svårt att sia om framtiden. Tänk om vi bara kunde få en förhandstitt, hur stor skillnad det kunde göra?

 

Låt oss presentera Konsumentkompassen. Vi på Prisjakt vill göra skillnad. Konsumentkompassen är vårt sätt att glänta på dörren till framtiden och ge en fingervisning om hur det kommande kvartalet ser ut ur ett handelsperspektiv. 

 

Rapporten baseras på vårt enorma dataunderlag kring konsumtionsbeteende, en studie utförd av Kantar och våra skarpa analyser. Allt för att du ska kunna fatta bättre beslut. 

Aktuella trender

Köpkraftindex

Röster från branschen

Prisjakts Köpkraftindex är ett mått på svenska konsumenters köpkraft det närmaste kvartalet. Vi mäter köpkraften genom att fråga konsumenter hur goda möjligheter de har att spendera pengar på fysiska varor de tre kommande månaderna.

Konsumentkompassen ger dig även analyser och kommentarer från relevanta talespersoner som representerar branschen. 

Konsumentkompassen innehåller återkommande inslag, men varje kvartal får också ett eget tema som berör aktuella trender. Vi utforskar svenskarnas attityder och djupdyker i Prisjakts egen omfattade statistik kring svenskarnas köpintresse och ber Kantar  ställa ett helt batteri med intressanta frågor. 

Här kan du hämta tidigare rapporter

Konsumentkompassen Q1 2024: Kampanjer

Hur och var nyttjar svenskarna kampanjerbjudanden?

I Konsumentkompassen Q1 2024 tar vi tempen på köpkraften och fördjupar oss i konsumenternas syn på kampanjer. E-handelsexperten Patrik Müller på Nets ger sin syn på kundlojalitet och Christian Johnsson, e-commerce manager på Let’s Deal, berättar om hur de jobbar med kampanjer på Prisjakt.


Konsumentkompassen Q4 2023: Black Friday

Hur handlar svenskarna under Black Friday? När börjar de leta efter rea-erbjudanden och hur mycket kommer de att spendera? I den här upplagan av Konsumentkompassen Q4 tar vi pulsen på konsumenternas shoppingbeteende i samband med Black Friday. Du kan dessutom ta del av intervjuer med Erik Wickman, vd på Inet och vinnare av Årets butik 2022 samt Monica Iren Fasting, Nordic PR & Communication Manager på Power.


Konsumentkompassen Q3 2023: Returer

Hur vanligt är det med returer, inom vilka segment skickas flest produkter tillbaka, och hur mycket är konsumenter beredda att betala för en retur? Det är frågor som vi besvarar i Konsumentkompassen Q3. Dessutom presenterar vi som vanligt Prisjakts Köpkraftindex, så att du får en färsk nulägesanalys om hur konsumentmarknaden förväntas utvecklas framöver.



Konsumentkompassen Q2 2023: Kundrecensioner

Hur ofta läser eller skriver konsumenter egentligen kundrecensioner och omdömen? Och var online litar de mest på dessa? I den här rapporten tittar vi närmare på svenska konsumenters inställning till kundrecensioner online. Självklart presenterar vi också Prisjakts Köpkraftindex, så att du får en färsk nulägesanalys om hur konsumentmarknaden förväntas utvecklas framöver.


Konsumentkompassen Q1 2023: DTC

Vill dagens konsumenter köpa direkt från märken eller går man hellre till en återförsäljare? Det är insikter som vi presenterar i den här upplagan, som har temat DTC – Direct to Consumer. Du kan dessutom läsa en intervju med Ola Warren, Digital Business Development på HP.


Konsumentkompassen Q4 2022: Black Friday

Konsumentkompassen Q4 presenterar allt du behöver veta om Q4 och Black Friday. Förutom konsumentinsikter bjuder vi även på intervjuer med Jolanda Girzl på Svensk Handel, Gulfem Toygar på Amazon.se, finansanalytiker Henrik Mitelman och Johan Järnliden på Proffsmagasinet.

Konsumentkompassen Q3 2022: Frakten som får kosta

Vilken slags fraktservice kan e-handlande konsumenter tänka sig att betala för – och hur mycket är servicen värd? I denna upplaga kan du dessutom läsa en intervju med Apoteas vd Pär Svärdson samt med vår egen Peter Stark som berättar om Prisjakts nya tävlingskategori Årets fraktbolag.

Konsumentkompassen Q2 2022: Fuskrea

Fuskrea och bluffrea har varit ett ämne som det pratats om länge, men nu föreslår regeringen en ny realag som ämnar sätta stopp på problemet. Vi djupdyker i ämnet, inkl. populära perioder som Black Friday och mellandagsrean. I denna upplaga kan du dessutom ta del av intervjuer med b.la. Carola Tiberg, marknadschef på NetOnNet, Max Elger, Finansmarknadsminister (S), Gabriella Wulff, forskare på Centrum för konsumentforskning vid Göteborgs universitet, och Inets vd Erik Wickman.

Konsumentkompassen Q1 2022: Omstart

I den här rapporten undersöks svenskarnas attityder och behov av utrustning i samband med sin träning. Ta del av intervjuer med b.la. Johan Görgård, vd på Health & Sports Nutrition Group, Camilla Everberg, Head of Marketing & E-commerce på Elgiganten, Brings hållbarhetschef Catherine Löfquist och Lykos vd Rickard Lyko.

Har du frågor om rapporten eller vill ge feedback?

Prisjakt Sverige AB

Kamengatan 6

262 32 Ängelholm